Start med at lave en portion surdej, hvis du ikke har en i forvejen. Opskriften giver et stort rugbrød.
Surdej:
4 dl kærnemælk
4 dl rugmel
1 tsk salt
1 tsk honning
Rør alle ingredienserne til surdejen sammen, drys overfladen med salt og dæk skålen til. Lad den stå ved stuetemperatur i 4-5 dage, når dejen bobler er den klar til brug.
Rugbrød dag 1:
Surdej
7 dl vand
350 g hvedemel
350 g rugmel
2 tsk salt
Rør alle ingredienserne sammen og dæk dejen med et vådt klæde til næste dag (10-12 timer).
Rugbrød dag 2:
1 hvidtøl
1 spsk sirup
300 gr knækkede rug eller hvedekerner
400 gr blandede kerner (fx solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, speltkerner, 5-kornsblanding)
Dag 2 tilsættes resten af ingredienserne og dejen røres godt sammen.
Tag 1-2 dl surdej fra og opbevar den i køleskab til næste bagning. Resten af dejen kommes i en stor smurt rugbrødsform, glat overfladen med en dejskraber dyppet i vand. Lad brødet efterhæve i 3-4 timer. Pensel overfladen med olie og prik overfladen dybt med en strikkepind. Bages herefter i en time og 15 min ved 200 gr.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar