Sider

lørdag den 2. februar 2013

Farmors rugbrød med surdej

Start med at lave en portion surdej, hvis du ikke har en i forvejen. Opskriften giver et stort rugbrød.

Surdej:
4 dl kærnemælk
4 dl rugmel
1 tsk salt
1 tsk honning

Rør alle ingredienserne til surdejen sammen, drys overfladen med salt og dæk skålen til. Lad den stå ved stuetemperatur i 4-5 dage, når dejen bobler er den klar til brug.

Rugbrød dag 1:
Surdej
7 dl vand
350 g hvedemel
350 g rugmel
2 tsk salt

Rør alle ingredienserne sammen og dæk dejen med et vådt klæde til næste dag (10-12 timer).

Rugbrød dag 2:
1 hvidtøl
1 spsk sirup
300 gr knækkede rug eller hvedekerner
400 gr blandede kerner (fx solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, speltkerner, 5-kornsblanding)

Dag 2 tilsættes resten af ingredienserne og dejen røres godt sammen.
Tag 1-2 dl surdej fra og opbevar den i køleskab til næste bagning. Resten af dejen kommes i en stor smurt rugbrødsform, glat overfladen med en dejskraber dyppet i vand. Lad brødet efterhæve i 3-4 timer. Pensel overfladen med olie og prik overfladen dybt med en strikkepind. Bages herefter i en time og 15 min ved 200 gr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar